Ahova semmiképp se kerüljön pótkulcs

A pótkulcs jó ötlet lehet, főleg akkor, ha elveszítettük a kulcsunkat, vagy a munkahelyünkön felejtettük. Sokan élnek is ezzel a lehetőséggel, de a megfelelő hely megtalálása egyáltalán nem könnyű feladat.

Vagy olyan helyre kerül, ahol bárki könnyen megtalálja, viszont mi is egyszerűen hozzáférhetünk, ha kell, vagy az elérhetősége nehezékesebb lesz, viszont garantált, hogy senki sem fogja tudni csak úgy beszerezni. Természetesen érdemes az utóbbi lehetőséget választani az otthonunk biztonsága érdekében. De mik azok a helyek, melyek az első kategóriába tartoznak, és érdemes elkerülni őket?

Lábtörlő és kuka alá: ez elsőre jó ötletnek tűnhet, de annyira nyilvánvaló, hogy a betörők ott fogják keresni először a kulcsot. Sőt, ha társasházi lakásban lakunk, mi rá a garancia, hogy valamelyik lakó nem fedezi fel a kulcsunkat, és másoltat magának belőle egyet. Ha kulccsal jut be hozzánk a betörő, a biztosító sem biztos, hogy térít kár esetén, főleg nem, ha egy ennyire nyilvánvaló helyen tartjuk a tartalék kulcsot.

Meglazult térkő és díszkő alá: ezek a helyek is ugyanabba a kategóriába esnek, mint a lábtörlő vagy a kuka alja, túl nyilvánvaló, és túl könnyen hozzáférhető. Nagyon leleményesnek hisszük magunkat, ha így rejtjük el, de egyáltalán nem ez lesz a helyzet.

Virágcserép földjébe: ez két dolog miatt is problémás, bár egy fokkal jobb próbálkozás, mint a lábtörlő. A virágok földjébe rejtet kulcs néha olyan jól elrejtődik, hogy gond esetén nem fogjuk tudni megtalálni, hiába keressük. Ez a kisebbik gond, mert előbb utóbb meglesz az a kulcs a földben.

Igen ám, de az állapota kérdéses lesz, hiszen a föld kémiai anyagai, illetve a rendszeres öntözés a kulcs anyagát meg fogja rongálni, emiatt pedig lehet, hogy mire szükség lesz a kulcsra, már csak egy rozsdás fémdarab lesz belőle.

Postaládába: ha ide tesszük a kulcsot, akkor egyrészt mindig figyelnünk kell arra, hogy a levelek kivételekor ne essen ki, másrészt egy mágnes segítségével könnyedén ki lehet emelni. Ha pedig úgy döntünk, hogy beragasztjuk, mert úgy kevésbé hozzáférhető, akkor pedig számolnunk kell vele, hogy aki meg akarja szerezni, tönkre teszi a postaládást is.

Mágneses kulcsrejtő dobozba: ez már egy modern megoldásnak hathat, de a betörők felismerik az ilyen eszközöket, és fel is törik, ha ilyet találnak.