Akad a zár! Mit tegyünk?

Az akadó zár nagyon gyakori probléma, szinte nincs is, aki még ne találkozott volna vele. Ilyenkor próbálunk bejutni az otthonunkba, de a zár valamiért nem akar nekünk engedelmeskedni. Mit lehet ilyenkor csinálni? Nos, ha sikeresen bejutottunk a lakásba, és még a kulcsot sem törtük el, akkor a következőket kell tennünk. Először is ellenőrizni kell, hogy a kulccsal minden rendben van-e. A kulcsok ugyanis jóval gyengébb anyagból készülnek, mint a zárak, ezért hajlamosak sérülni vagy eldeformálódni.

Egy deformált kulcs pedig nem fog úgy működni, ahogy kellene. A zár akadni fog, mi pedig azt kockáztatjuk, hogy beletörik a zárba. Ha beletörik, akkor nagy rá az esély, hogy zárcserére lesz szükség, nemcsak egy új garnitúra kulcsra. Szóval, ha a kulcs nem tökéletes, mindenképp csináltassunk újat, a régit pedig dobjuk el, lehetőleg úgy, hogy közben eltörjük, vagy használhatatlanná tesszük. Ha azonban nem a kulcs a ludas, akkor a zár lesz a baj fő forrása. De mit tehetünk ilyenkor?

Mikor olajozzunk, és mikor hívjunk szerelőt?

Az akadó zár egyetlen orvossága az olajozás. Na, persze egyáltalán nem mindegy, hogy mivel állunk neki ennek a feladatnak. Aki az olajozás szó hallatán, egyből a konyhában keresné a megoldást, az gyorsan felejtse is el. Háztartási olajat vagy zsírt ugyanis tilos a kulcslyukba vagy zárszerkezetbe kenni. Nemcsak ezért, mert nem erre találták ki, hanem azért is, mert ezzel nagyobb bajt is okozhatunk, mint hasznot. Zárolajat vagy grafitport használjunk, esetleg a WD40 kenőanyaggal is tehetünk egy próbát.

Ha viszont hiába kenegetjük a megfelelő anyagokkal, akkor is folyton visszatér a probléma, akkor sajnos nem marad más megoldás, mint a zárcsere. Ehhez mindenképp hívjunk szakembert, aki gyorsan és könnyedén i fogja tudni cserélni a rossz zárat egy újra. A dolgot nem szabad halogatni, mert egy akadó zárral a kulcs beletörését is kockáztatjuk, ami viszont jóval kellemetlenem lesz, mint egy egyszerű zárcsere. Ha beletörik a kulcs a zárba, akkor valószínű, hogy nem egy alkalmas pillanatban történik mindez. Jóval egyszerűbb, ha mi döntjük el, hogy mikor jöjjön a szerelő, mint egy beletörött kulcs.