Figyeljünk a zárakra télen is

Sokan szinte rajonganak a télért, alig várják az első havazást, és boldogan vetik bele magukat a karácsonyi készülődésekbe. Néha azonban megfeledkezünk a lakásunk téli felkészítéséről, ami ilyenkor sok bosszúságtól megvédhetné az egész családot.

Úgy tartják, hogy ősszel és tavasszal is érdemes körbe futni a lakást, és leellenőrizni az ablakokat és az ajtókat. Ezzel megvédjük magunkat a nyári kánikulától, és a téli hidegtől is. Bárhogy is legyen, a fűtésszámlánk hálás lesz érte. Lassan azt mondhatjuk, hogy itt a tél, a fűtésszezon már beindult, azonban még mindig leellenőrizhetjük az otthonunkat. Hogyan tegyük meg?

Kezdjük a nyílászárókkal. Nézzük meg az összes ablaknak és ajtónak a szigetelését, nehogy pont ott szökjön ki a meleg. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy nem úgy működik, ahogy kellene, akkor nem kell azonnal a cserén gondolkodni.

Valamikor hiába érezzük a beáramló levegőt, mert az nem a szigeteléseken szökik be, hanem a rossz záron. Bár apró résnek tűnhet, a meleg levegő minden ilyen kis hasadékot meg fog találni ahhoz, hogy az utcát melegítse. Ez a komforton is lényegesen ront, és a pénztárcánknak sem lesz kedvező.

Az ablak és az ajtó

Amikor zárakról beszélünk, akkor talán eszünkbe sem jutnak az ablakok, pedig azokat is érdemes megnézni. Sokszor volt rá példa, hogy az ablak jól szigetelt, viszont a zár rosszul zárt.

Ilyenkor nem feltétlenül a melegre kell gondolni, hanem a betörőkre is, akik bizony még a harmadik emeletre is bejutnak valahogy. Amennyiben olyan magasságokban élünk, ahol fizikailag képtelenség a tolvaj felbukkanása az ablakban, akkor a családban tartózkodó kisebbek miatt javítsuk meg.

Ha nem akarjuk azonnal egy zárcserével kezdeni, akkor válasszuk az ápolást. Erre a célra használhatunk grafitport vagy WD-40 kenőanyagot is. Egyiknek a beszerzése sem fogja lehúzni a zsebünket, viszont mégis sokat spórolhatunk vele.

Az a legfontosabb, hogy időben bevessük a hátban található eszközöket, hogy ne utólag kelljen a zárcserével bajlódnunk, ami lényegesen többe fog kerülni.