Hogyan NE nyissuk ki az ajtót, ha kiszorultunk a lakásból?

Szinte mindenkinek ismerős lehet a helyzet. Állunk a bejárati ajtó előtt, keressük a kulcsot, de az nincs meg. Kezdünk idegesek lenni, áttúrjuk a táskánk vagy a zsebünk minden ráncát és zugát, de nem találjuk meg. Ha szerencsének van, meglesz. Betesszük a zárba, forgatjuk, az ajtó nem nyílik. Erősebben forgatjuk, de nem az történik amire számítunk. Az erő győz, de nem az ajtót győzi le, hanem a kulcsot, ami beletörik a zárba. Ilyenkor jön aztán csak a pánik. Mit tehetünk? Először persze nem a kézenfekvő megoldások jutnak eszünkbe.

Nem, hanem a filmek és netes trükkök. Ha sikerült valami szerszámot felhajtanunk, akkor nagy dühösen nekiesünk vele a zárnak, hátha nyitható. Ilyenkor sajnos nagy rá az esély, hogy bár be fogunk tudni jutni, de a zár olyan maradandó sérülést szenved, amire csak a zárcsere lesz a megoldás. A másik lehetőség, hogy megpróbáljuk bankkártyával, hajtűvel kinyitni, ami egy beletört kulcsdarab miatt nem lesz sikeres. A rendőrfilmeken edződöttek még az ajtó berúgásával vagy vállal bedöntésével is tesznek egy próbát, ami nemcsak azért rossz ötlet, mert megsérülhetünk, hanem mert a sikeres a művelet, nemcsak új zárra, de új ajtóra is szükség lesz.

Mit tegyünk helyette?

A legegyszerűbb, és leg költséghatékonyabb megoldás az, ha kihívjuk a szerelőt. A szerelő nem fogja első körben a zárcserét javasolni, valószínű hogy tesz egy próbát a kulcs darabjának kipiszkálásával. Ha van pótkulcsunk, akkor már bent is vagyunk. Ha azonban a kulcsdarab kipiszkálása után is sem tudjuk kinyitni az ajtót, mert nincs mivel, akkor sajnos nem ússzuk meg a zárcserét. De ezt is inkább szerelőre érdemes bízni. Egyrészt azért, mert ő a szakember, és valószínű, hogy jobb munkát fog tudni végezni, mint mi.

Másrészt, mert egyes lakásbiztosítások a zárak szerelését szakember bevonásához kötik. Emellett az sem mindegy, hogy milyen zár kerül az ajtóra. Ha lakásbiztosításunk van, akkor a szakember pontosan tudni fogja, hogy milyen zár kerülhet beszerelésre, így nem kell majd attól félnünk, hogy betörés esetén nem fizet a biztosító.