Hogyan válasszunk bejárati ajtózárat?

A bejárati ajtózár kérdése egyáltalán nem elhanyagolható. Ez lényegében a lakásunk első védelmi vonala, fontos, hogy ne csak dísznek legyen, és hogy megakadályozza, hogy huzatos legyen a lakás. Az első kérdés mindig az, hogy csak új zár vagy új ajtó is kell? A bejárati ajtó esetében ugyanis annyira véd, mint a leggyengébb pontja. Még a legbiztonságosabb zár sem ér semmit, ha az ajtó egy feszítővassal kifordítható a keretéből. Tehát előbb ellenőrizzük le, hogy az ajtó megfelelő-e, és ha igen, jöhet bele az új zár.

Ha ajtót is kell vásárolnunk, a zárat akkor sem szabad elhanyagolni, mert a drága ajtókba is kerülhet kínai zár, ami egy kalapácskoppintásra kinyílik. De tételezzük fel, hogy az ajtóval minden rendben, már csak új zárra van szükségünk. Mindenekelőtt nézzük, meg hogy a lakásbiztosításunk milyen szintű minimális védelmet, illetve milyen szabványokat fogad el. Ennek az információnak a birtokába vágjunk bele a zár kiválasztásba. Ezután jöhet a következő kérdés, milyen egyéb funkciókkal legyen ellátva a zár.

Betörésvédelemtől a vészfunkcióig

A betörésvédelem is nagyon fontos az új zár kiválasztásánál. A biztosítók is elvárnak minimális védelemmel ellátott zárakat, de természetesen ennél védettebb zárakat is választhatunk. A lényeg, hogy a leggyakoribb zárfeltörő módszerek ellen védelmet biztosítson. Sokszor azonban olyan védelemmel is ellátják a zárakat, amik csak megdrágítják, de valójában nincs rá szükség. Ilyen például a savazás elleni védelem. Saválló zárból rengeteg van, ugyanakkor ezzel a módszerrel hazánkban nem igazán történik betörés.

A betörésvédelmen túl arra is gondoljunk, hogy szükség van-e esetleg vészfunkcióra. A vészfunkciós zárakat akkor is ki lehet nyitni, ha a kulcs belülről a zárba marad. Ennek segítségével a zár egyszerre két kulccsal is tud működni. Ez akkor hasznos, ha kisgyermek, kamasz vagy idős családtag is lakik velünk, akik hajlamosak a zárban felejteni a kulcsot, és valamilyen okból nem hallják meg, ha egy másik családtag is hazaér. Így elkerülhetjük a kellemetlenséget, hogy nem tudunk bejutni a lakásunkba.