Legjobb tippek a betörők ellen

Amikor lakást veszünk, és azt halljuk, hogy a környék mennyire biztonságos, akkor meg szoktunk nyugodni. Ráadásul a szomszédokban is bízunk, így eszünkbe sem jut, hogy betörő ólálkodhat a közelben. Azonban egy szép napon velünk is megtörténik a baj. Mit tehetünk ellenük?

  1. A betörők és tolvajok nem fognak esztelenül a lakásba rohanni. Először inkább megfigyelik a környéket. Mire odáig jutnak, hogy ténylegesen bejussanak, addigra pontosan tudják, hogy a nap melyik szakában tartózkodunk otthon. Éppen ezért fontos azt a látszatot kelteni, hogy valaki mindig van benn. Ehhez égve hagyhatunk egy LED lámpát, vagy vehetünk olyan apró gépet, ami a tévé fényeit imitálja.
  2. Mindig figyeljünk a postaládára is. Sokan megfeledkeznek róla, mivel általában reklámokat szoktak kapni, ez azonban azt az üzenetet keltheti, hogy nem vagyunk ott. Külön figyeljünk a postára a hosszabb nyaralásokon. Másik megoldás lehet, ha olyan postaládát szerelünk be, amibe nehéz belelátni, így biztosan nem fog annyira megtelni, hogy kilógjon belőle a propaganda.
  3. Sokan szeretik az eldugott helyeket, és valamiért azt hiszik, hogy nyugodtan elrejthetik a kulcsukat. Eszünkbe se jusson! A betörő nem ostoba, először a pótkulcsot fogja keresni. Nem ér sem a lábtörlő, sem egy kerti műszikla. Inkább adjuk oda egy barátnak vagy családtagnak, akiben teljesen megbízunk.
  4. A riasztó rendszer főleg azoknál az otthonoknál jöhet szóba, ahol nagy a kert és rengeteg ellopni való dolog található. Ez az egyik legjobb módszer a védekezésre, sok betörő kétszer is meggondolja, hogy meglátogasson minket. Érdemes a kamerát is látható helyre tenni, bár egy maszkkal ezt könnyen kijátszhatják.
  5. Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a zárszerkezetet is. Egy régi zárat könnyedén fel lehet törni, ráadásul különösebb zaj nélkül. Ha azt akarjuk, hogy a tolvaj inkább máshova menjen, akkor ijesszünk rá a legmodernebb zárrendszerrel. Minél tovább tart a kinyitása, és minél hangosabb, annál nagyobb az esélyünk rá, hogy az egyik szomszéd nyakon csípi.