Megéri a biztosító kedvéért zárat cserélni?

Aki lakásbiztosítást köt, számolnia kell azzal, hogy nemcsak a biztosítás díját kell majd kifizetnie ahhoz, hogy kár esetén térítsen a biztosító. A biztosítók ugyanis számos feltételt szabnak meg, köztük azt is, hogy milyen zár legyen az ajtón ahhoz, hogy éljen a biztosítás.

De valóban megéri lecserélni a zárat egy drágább fajtára? A válasz egy egyértelmű igen. Ugyanis számos oka van annak, hogy ezt elvárja a biztosító, és ezek az indokok nemcsak arról szólnak, hogy a biztosító nem akar nekünk fizetni, ha betörnek hozzánk.

Bár a zárcsere költséges lehet, de gondoljunk csak bele, hogy a biztosítás díja sem mindig olcsó, mégis fizetjük. A zárcsere nem akkora költség, hogy ne lehetne megtenni, ráadásul ez ugyanannyira véd minket, mint a biztosítót. Ha ugyanis silány zár van az ajtón, akkor nagyobb az esély a betörésre.

A minőségi zárak sem feltörhetetlenek, ugyanakkor komoly elrettentő erővel bírhatnak a betörőkkel szemben, hiszen a legtöbb esetben a betörők a könnyű prédákat keresek. És ha már fizetjük a biztosítás díját, akkor arra is szánhatunk egy keveset, hogy az otthonunk valóban biztonságban legyen.

Kötelezhet minket a biztosító, hogy cseréljük le a zárat?

Az azonban jó, ha tudjuk, hogy a zárcsere nem kötelező. A biztosító nem kötelez minket a zárcserére, mindössze arról van szó, hogy a biztosítás csak akkor él, ha ezt a feltételt teljesítjük. Dönthetünk úgy, hogy nem cserélünk zárat, viszont azzal mindenképp számolnunk kell, hogy kár esetén a biztosító nem fog fizetni, akkor pedig a havidíj fizetése igazából pénzkidobás.

A zárakra vonatkozó feltételeket a MABISZ lakásbiztosítási útmutatóban, illetve a betöréses lopás- és rablásbiztosítás technikai feltételei című ajánlásban olvashatjuk el, mely elég részletesen tartalmazza a zártípusokra vonatkozó szabályokat.

Általánosságban elmondható, hogy a MABISZ minősítéssel ellátott zárakat fogadják el. Ezeknek a záraknak a MSZ EN 1303 szabvány szerint kell készülniük. A zárak csomagolásán ez feltüntetésre kerül. Ha zárszerelő választ zárat, nem visszük meg magunk, akkor mindenképp mondjuk el a szakembernek, hogy a biztosítás miatt a szabványnak megfelelő zár kerülhet csak fel.