Mikor célszerű zárat cserélni?

Vannak esetek, amikor nem úszhatjuk meg a zárcserét. Sokan persze már előre aggódnak, hogy mennyibe is fog ez nekik kerülni, de gondoljunk csak bele, hogy ha a betörők bejutnak hozzánk a kár sokkal nagyobb lesz, mint a zárcsere költsége. De mikor is szükséges elvégezni mindenképp a zárcserét?

  • Kulcslopás/elhagyás: ha nem találjuk a kulcsunkat, akkor két eset állhat fenn: vagy elvesztettük, vagy ellopták. Mivel nem lehetünk benne biztosak, hogy melyik eset is történ meg velünk, érdemes lecserélni a zárat, nem pedig megkeresni a pótkulcsot, és úgy tenni, mintha mi sem történt volna.
  • Zárakadás: a zár akadását sok minden okozhatja, a sérült kulcsoktól a kiszáradásig. Megtehetjük, hogy lecseréljük a sérült kulcsokat, vagy beolajozzuk a zárat, de ha a probléma mindig visszatér, akkor nem érdemes addig halogatni a dolgot, amíg beletörjük a kulcsot a zárba, vagy egyszer csak nem nyílik ki nekünk az ajtó, akárhogy is erőlködünk. A legjobb megoldás, ha lecseréljük a rendetlenkedő zárakat.
  • Költözés: mindegy, hogy használt vagy új álmaink otthona, költözésnél célszerű a zárakat a költözést követően azonnal lecserélni. Elvileg a szerződésekben pontosan meg szokták adni a kulcsok számát, és azt is kikötik, hogy a lakásátadásánál a régi tulajnak kötelező átadni az összes kulcsot. De sosem tudhatjuk biztosan, hogy valóban megtette-e, így érdemes biztosra menni. A kivitelező is hasonló eset. Elvileg nem maradhat nála kulcs, de nem tudhatjuk, melyik ott dolgozó másoltatott magának saját példányt a kulcsból. Ha nem szeretnénk új zárat, lehetőség van, hogy egy plusz zárat szereltessünk be, így lehet, hogy van kulcsa a régi tulajnak, vagy valaki másnak, de bejutni nem fog tudni.
  • Ha elhagyjuk a párunkat: mindegy, hogy ki miatt történik a szakítás vagy a válás, ha a párunk kiköltözik tőlünk, azonnal cseréljük le a zárat. Senki sem örül, ha a volt kedves csak úgy ki-be jár az otthonába, még akkor sem, ha maradt ott még holmija. Ilyenkor érdemes új zárat feltetetni, és csak akkor engedni be régi szerelmünket, ha mi is otthon tartózkodunk. Vannak persze példák szép válásra és szakításra is, de nem ez az általános.