Valóban beválnak a filmes zárnyitási módszerek?

Ki ne merengett volna el azon, hogy jól berúg majd egy zárt ajtót, vagy, hogy megpróbál bankkártyával bejutni valahova. A hajtűvel nyíló zárak is olyan jól mutatnak filmen, rengetegen vannak, akik meg akarják tanulni az ilyen, és ehhez hasonló filmes trükköket, mert egy nap biztosan jól jönnek majd.

A helyzet azonban az, hogy ezek a trükkök csak a filmen mutatnak, működnek jól, a valóságban nem igazán. Persze vannak olyanok, amik lényegében használhatóak, de nem minden esetben.

Ha egy zárt ajtón szeretnénk bejutni, ami történetesen a saját ajtónk, és nincs hozzá kulcsunk, akkor próbálkozzunk inkább a zárszerelő számának hívásával, vagy a pótkulcs megszerzésével, és nem a filmes trükkökkel. A filmes trükkökkel sok esetben egyet érünk el: gondot okozunk a zárban, amin már csak a csere fog majd segíteni, pedig lehet, hogy a pótkulcs olcsóbb lett volna. Egyes esetekben még az ajtóban is kárt tehetünk, aminek a cseréje pedig meglehetősen drága lesz, jóval drágább, mint a zárcsere költsége lett volna.

Bankkártya igen, ajtóberúgás nem

Persze hazugság lenne azt állítani, hogy a filmes módszerek közül egyik sem fog működni. A bankkártyás nyitás például működik, de csak olyan zár esetén, ami nincs kulcsra zárva, mindössze kívülről nem tudjuk kinyitni, mert ahhoz már kulcs kellene.

A bankkártya helyett azonban érdemes egy műanyag lapot használni, akár egy műanyag üdítős palackból kivágni. A bankkártyás nyitás során a bankkártya mágnes csíkja meg is sérülhet, és ha ez megtörténik, dobhatjuk a kukába, és kérhetünk egy újat, ami viszont pénzbe fog kerülni.

Amit viszont semmiképp se tegyünk, hogy puszta erőből próbáljuk megoldani a dolgot. A zsarufilmek elengedhetetlen kelléke az ajtó berúgása, de sok esetben látni vállal bedöntést is.

Nos, vannak olyan fizikumú színészek, és persze magánemberek is, akiknek ez a mutatvány meg sem kottyan, viszont a zárral együtt az ajtó is sérülni fog, kevésbé erős fizikumú ember esetében maga a próbálkozó is. Tegyük fel magunknak a kérdést: megér egy válltörést és egy új bejárati ajtót egy filmes trükk?