Zárcsere az albérlet bejárati ajtaján? Kinek a feladata?

Az albérlet egy érdekes kérdés javítás szempontjából, hiszen mindig felmerül a kérdés, hogy a szerelés-javítás kinek a feladata: a főbérlőé vagy az albérlőé. Erre sokszor nincs kész válasz, nem vonatkozik rá konkrét törvény.

Érdemes ezért az ilyen eseteket jó előre megbeszélni. Ilyen kérdés a zárcsere is. Alapvetően a főbérlő feladata, hogy amikor távozik a régi lakó, a lakásra új zár kerüljön. Ezt sok főbérlő meg is teszi, hiszen senkinek sem jó, ha a régi bérlő csak úgy önhatalmúlag ki-be jár a lakásban, se az albérlőnek, se a főbérlőnek.

Vannak azonban esetek, amikor az albérlő ragaszkodik ahhoz, hogy megtörténjen a zárcsere. A főbérlő igazolhatja, hogy megtörtént a csere, ezt például egy számlával megteheti, amin szerepel a szakember neve és persze a dátum is. Néha elég csak a zárbetét cserélni, ezt érdemes szakemberrel megbeszélni.

Erre azonban kevesen szoktak gondolni, és az albérlők elég szkeptikusak ezzel kapcsolatban. Ha mindenképp zárcseréhez ragaszkodó albérlőket fogunk ki, érdemes mindent tisztázni velük a félreértések elkerülése érdekében.

Mit tehet a főbérlő, ha az albérlői mindenképp zárat akarnak cserélni?

Ha nem tudjuk igazolni, hogy a zárcsere valóban megtörtént, akkor érdemes megengedi az albérlőknek a zárcserét, természetesen feltételek mellett, melyeket a szerződésbe is érdemes belefoglalni.

Az egyik legfontosabb, hogy az albérlőket terheli anyagilag a zárcsere, és nem a főbérlőt, hiszen, ők ragaszkodnak az újabb zárcseréhez. Emellett azt is érdemes kikötni, hogy milyen zárat tetethetnek fel. Mindenki érdeke, hogy a zár ne silány legyen, amit pár pillanat alatt fel lehet törni, ráadásul, ha lakásbiztosítás van a lakáson, egyáltalán nem lesz mindegy, milyen zár kerül fel.

Ezt mindenképp tisztázzuk előre, hiszen egy minőségi zár nem olcsó mulatság. Emellett azt is kössük ki, hogy hány kulcs lesz a bérlőknél, és hány a főbérlőnél. Egy kulcsot kötelesek átadni, más esetben a főbérlő is kicseréltetheti a zárat. Ez persze vitákat eredményezhet, hogy a sokadik zárcsere már kinek a feladata, de mindenképp tisztázzuk a feltételeket, hogy a vitás kérdéseket elkerülhessük.