A válás és a zárcsere kérdése: megtehetjük vagy sem?

A válás sosem könnyű. Érzelmileg és anyagi szempontból sem egy egyszerű helyzet, és a legritkább esetben zajlik békében. Sokszor bántalmazásról is hallani, ami idáig vezet. De hogyan kerül bele ebbe a kérdésbe a zárcsere? Nos, úgy, hogy a váláskor általában az egyik fél elhagyja a közös otthont. Ha ebben meg tudunk egyezni, hogy ki maradjon, és ki költözzön, az már jó kezdet. Ha tehetjük, akkor a zárat mindenképp cseréltessük le, hogy volt párunk ne jöhessen kénye kedve szerint, amikor csak akar.

Ezt azonban nem tehetjük meg minden esetben, ahogy volt párunk sem zárhat ki minket. Ha a tulajdonos marad a lakásban, akkor a kérdés lényegében egyértelmű. Akinek a neve a tulajdonosi papírokon áll, hozhat ilyen döntést, és ha egyedüli tulajdonosok vagyunk, akkor érdemes is megtenni ezt, még akkor is, ha volt párunk holmija még a lakásban van. Cseréljünk zárat, mert így biztosak lehetnünk benne, hogy nem jelenik meg hívatlanul, vagy nem jön be hozzánk akkor, amikor nem vagyunk otthon.

Közös tulajdon esetén már jogi kérdés lehet a zárcsere

Ha viszont közös a tulajdon, akkor ezt már nem biztos, hogy megtehetjük. Ha még nem zárult le a jogi kérdés, és a lakás vagy a ház mindkettőnk nevén van, akkor a zárcseréről nem dönthetünk egyedül. A lakásba is visszajöhet volt párunk, és még ha önszántából is költözött el, nincs jogunk rá, hogy kizárjuk, ahogyan neki sincs joga ezt megtenni velünk. Amennyiben mi költöztünk el, és azt tapasztaljuk, hogy a kulcsunkkal már nem tudunk visszamenni a házba, akkor nyugodtan hívhatunk zárszerelőt, aki beenged minket, mert minden jogunk meg van ott lenni.

Hogy az ilyen helyzetek ne mérgesedjenek el, érdemes előre tisztázni ezt a kérdést. Persze, ha vitás a válás, akkor ez lesz a legkisebb bajunk, de ha tehetjük, a zárszerelőt ne arra használjuk, hogy egymáson kicsinyes bosszút álljunk, és hetente cserélgetjük a zárakat. Persze, ha megtehetjük, és fontosnak érezzük, akkor mindenképp hívjunk zárszerelőt, és cseréltessük le a zárat.