Amikor a zárbetétcsere is elég

Amikor elhagyjuk a kulcsunkat, vagy új helyre költözünk, egyből azon tanakodunk, mennyibe is fog kerülni a zárcsere. Egy minőségi zár nem olcsó mulatság, ahogyan a beszerelése sincs ingyen, így sokan már előre aggódnak, hogy költségekbe kell verniük magukat. Igen ám, de létezik költségkímélőbb megoldás is az ilyen helyzetekre, az pedig a zárbetét cseréje. Ez akkor működőképes módszer, ha a zárral alapvetően nincs semmi baj, nem törött, nem sérült, mindössze új kulcsot szeretnénk.

Ez több esetben is előfordulhat. Az egyik ilyen eset, ha elveszítjük a kulcsunkat. A kulcsvesztés az egyik fő indok a zárcserére, ám elegendő lehet a zárbetét cseréje is, hiszen csak új kulcs kell, egy olyan mi nem került illetéktelenek kezébe. Új lakás esetén is ez a helyzet, mindegy, hogy saját ingatlanról vagy albérletről van szó. A válás és a szakítás is indokolja, hogy új kulcs nyissa a zárat, ezt pedig legolcsóbban zárbetét cserével tudjuk megoldani. Nincs szükség a komplett zár cseréjére, ha csak a kulcsból szeretnénk egy újat.

Mikor kell az egész zárat kicseréltetni? Van, hogy nem elég a zárbetétcsere?

Vannak esetek azonban, amikor nem tehetünk semmit az ellen, hogy a komplett zár cserére kerüljön. A helyzet az, hogy a zár sérülése azonnal indokolja a zárcserét, hiszen egy működésképtelen zárhoz még profi betörő sem kell, hogy kinyissa. Felesleges kockáztatni, zárat kell cserélni. Akkor is zárcsere kell, ha akad a zár. Ez persze még nem akkora probléma, de ha az olajozás ellenére is akad a zár, akkor azt kockáztatjuk, hogy előbb-utóbb beletörik a kulcs, akkor viszont már jóval bonyolultabb a helyzet, mint egy sima zárcsere esetén.

Ami szintén indok a teljes zár cseréjére, az az, ha új lakásbiztosítást kötünk, és a meglévő zár nem felel meg a biztosító számára. Ilyenkor persze maga a biztosító nem kötelez minket semmire, ugyanakkor a szerződés aláírásával vállaljuk azt, hogy az általuk előírt zár kerül az ajtóra, ha pedig nem, akkor a biztosító megtagadhatja a kártérítés kifizetését. Ezt nem érdemes kockáztatni, inkább érdeme kicserélni a zárat egy olyanra, amit a biztosító kér.