Bankkártyával valóban lehet ajtót nyitni?

A filmekben számtalanszor láthatjuk, amikor egyik-másik szereplő egy bankkártya segítségével nyit ki egy ajtót. Ilyenkor persze mi magunk is elmélázunk azon, hogy valóban ki lehet-e így nyitni a bejárati ajtót vagy sem. Nos, a válasz kicsit bonyolultabb, mint egy igen van egy nem. A bankkártyás nyitás ugyanis működik, de nem minden esetben. Ahhoz, hogy ezt a módszert érdemben kipróbálhassuk, olyan ajtó kell, ahol kívül gombos a kilincs, és nem lehet elmozdítani, vagyis az ajtó csak kulccsal nyitható kívülről.

A bankkártyás nyitás pedig ebben az esetben is csak akkor jön be, ha az ajtó alapvetően nyitva van. Persze jöhet az egyértelmű kérdés, minek kell akkor a bankkártya? Akkor jó ez a módszer, ha mondjuk a huzat becsapta mögöttünk az ajtót, mi pedig másképp nem tudunk visszamenni, mert kulcs nincs nálunk, a kilincs pedig más módon nem mozdítható meg. Ilyen esetekben valóban jó, ha van nálunk egy bankkártya, mert az ajtót ki fogjuk tudni nyitni a segítségével. Ugyanakkor van pár apróság, amit nem árt figyelembe venni, mielőtt kipróbáljuk ezt a módszert.

Amire ilyenkor figyelni kell, avagy amire a filmekben nem fognak minket figyelmeztetni

Először is, érdemes egyszer kipróbálni ezt a módszert úgy, hogy valaki van a lakásban, tehát nem zárjuk ki magunkat, és leteszteljük, hogy a módszer valóban működik, így nem éles helyzetben kell attól tartanunk, hogy mondjuk kifut a leves, leég a ház vagy baja lesz a gyerkőcnek, mert ő bent van, mi pedig kint. A másik lényeges kérdés, hogy mit használunk. Bankkártyát persze, de érdemes olyat, amit már nem használunk, de bármelyik másik plasztik kártya megteszik, pontgyűjtő kártya, kapcsolatkártya, vagy akár egy műanyag lap is.

Ha kártyát használunk, mindenképp figyeljük rá, hogy a mágnescsík vagy a vonalkód ne sérüljön, ugyanis, ha ez megtörténik, akkor a kártya használhatatlan lesz. Bankkártya esetén még pénzbe is kerül a pótlás, ezért érdemes inkább valamilyen más, kevésbé fontos plasztikkártyát vagy műanyaglapot használni.