Beletörött a kulcs a zárba? Ezt ne tegyük soha!

Amikor akad a zár, sokan csak feszegetik a kulcsot, esetleg megpróbálják megolajozni a zárat, de szerelőt csak nagyon ritkán hívnak. Így azonban megeshet az, hogy az akadó zár egyszer csak megbosszulja magát, és a feszegetés végén már csak a kulcs egy darabja van a kezünkben. Ilyenkor persze egyből pánikba esünk, hogy most mi lesz. A merészebbek megpróbálják kipiszkálni a beletört darabot, esetleg szét is szedik a zárat, már ha akad szerszám a közelükben. Vannak olyanok is, akik erőből próbálják megoldani a problémát.

Ilyenkor jönnek a filmes mutatványok, amikor megpróbálja valaki berúgni az ajtót, mint a rendőrfilmeken, esetleg nekifutásból vállal kidönteni. Ha szerencsénk van, akkor nem történik semmi, de rossz esetben valami törni fog, vagy az ajtó, vagy mi, legrosszabb esetben pedig mind a kettő. A berúgós módszer azért sem célra vezető, mert ha sikerül, akkor ajtócserével is számolnunk kell, nem csak zárcserével. Pedig a felesleges csere teljes mértékben megúszható, de akkor mit tehetünk ilyenkor?

Amit ilyen esetekben tehetünk: hívjuk a zárszerelőt!

Az egyetlen célravezető megoldás az, ha azonnal tárcsázzuk a zárszerelő számát, a trükköket pedig meghagyjuk a filmeseknek és a kaszkadőröknek. Legyünk türelmesek, amíg megjön a szerelő, ugyanis a zárszerelő képes lesz rá, hogy a törött darabot kiszedje a zárból annak megsértése nélkül, így a zárcserét is megúszhatjuk. Természetesen, ha nincs más kulcsunk, csak az, ami a zárba tört, akkor viszont nincs értelme finomkodni, akkor a szerelő a zárbetétet kicserélni, így a beletört kulcs problémája is megoldódik, ráadásul új kulcsunk is lesz.

Természetesen megeshet, hogy a zár már annyira rongálódott a törött kulcs vagy más egyéb miatt, hogy nem lehet megmenteni, de a zárszerelő ekkor is a segítségünkre lesz. Kinyitja a zárat, tehát be tudunk majd menni, egyúttal a zárat is kicseréli, így zárni is fogjuk, tehát nem kell attól tartanunk, hogy valaki bemegy, mert éppen nem tudjuk csukni az ajtót. Attól, hogy a kulcs beletörik a zárba, még nem kell a legrosszabbtól tartani.