Beragadt a bejárati ajtónk zára. Mit tehetünk ilyenkor?

Valószínűleg sokan találkoztak már beragadt zárral. Ők megtapasztalták már azt is, hogy bizony egy beragadt zár nagyon sok bosszúságot tud okozni. Nincs is annál rosszabb, mint amikor egy fárasztó nap után próbálunk bejutni az otthonunkba, de egyszerűen nem nyílik a bejárati ajtó, mert beragadt a zár.

Ilyenkor az ember önkéntelenül is felteszi magának a kérdést: „miért pont velem történik ez?” Pedig valójában bárkivel megeshet, főleg akkor, ha nem vettük észre korábban, hogy valami gond van a zárral.

Hogyan tudjuk megoldani saját magunk a problémát?

Az esetek többségében általában több előjele is szokott lenni annak, ha az ajtó zára elromlik, és be fog ragadni. Az elején többnyire csak szorul az ajtó, esetleg lötyög a kilincs, vagy éppen nyikorog a zár. Ilyenkor már célszerű lehet komolyan venni a problémát, mert elképzelhető, hogy egyszer csak nem jutunk be az otthonunkba a rossz zár miatt. Ha megtörténne velünk is, hogy nem jutunk be a saját otthonunkba, akkor még mindig eldönthetjük, hogy mit teszünk pontosan: rángathatjuk tovább a bejárati ajtót, esetleg próbálgatjuk elfordítani a kulcsot. Ezzel nem érdemes néhány percnél több időt eltölteni, mivel csak a saját időnket pazaroljuk. Ha ezek a megoldások nem vezetnek eredményre, akkor célszerű kihívni egy zárszerelő szakembert és biztosra menni.

A tapasztaltunk sajnos az, hogy az ezekben a beragadt ajtó esetekben az emberek többsége automatikusan elkezdi feszegetni, és rángatni a bejárati ajtót. Ez nyilván csak nagyon ritkán nyitja ki ténylegesen a bejárati ajtót, leginkább csak kárt fogunk tenni az ajtóba, vagy a zárszerkezetben és még inkább felidegesítjük saját magunkat.

Sokan azonban mégis ennél a módszernél maradnak, hiszen úgy gondolják, teljesen felesleges zárszerelő szakembert hívni egy beragadt zárhoz. Mi nem szoktuk javasolni, hogy valaki saját maga próbálja meg megoldani a beragadt zár problémáját, de sajnos a legtöbben ezt mégis megpróbálják, még akkor is, ha egyáltalán nem értenek hozzá.

A legtöbben attól tartanak ugyanis, hogy zárszerelő szakembert hívni időigényes és költséges dolog. Pedig ezzel szemben nagyon sok felesleges idegeskedést, időt, és plusz költségektől is megóvhatjuk magunkat abban az esetben, ha a zárszerelő szakembert még időben kihívjuk.