Cserélhet zárat az albérlő az albérlet ajtaján?

Az albérlet kérdése meglehetősen kényes, hiszen Magyarországon még nem alakult ki az a bérlési kultúra, mint más európai országokban. Az albérlet a főbérlő tulajdona, ugyanakkor a bérleti szerződés értelmében az albérlő él benne, ő tartja fenn, így a főbérlő csak úgy meg sem jelenhet ott hívatlanul, és nem cserélhet zárat. Ugyanakkor, amikor egyik bérlő távozik, és még nem érezik meg egy új, akkor a főbérlő azt csinál ott, amit akar, hiszen az övé a lakás. A zárcsere kérdése is meglehetősen kényes szokott lenni.

Egyes főbérlők minden távozó lakó után zárat, vagy minimum zárbetétet cseréltetnek, de akad, aki ezt nem teszi meg. Albérlőként ugyan rákérdezhetünk erre, viszont kötelezni nem kötelezhetjük a tulajt a cserére. Emellett akármit teszünk, mi akkor is csak bérlők vagyunk, tehát csak úgy nem cserélhetünk zárat, mert a főbérlő akár még rongálásnak is veheti a dolgot. De mit tegyünk, ha mi zárbetétet, esetleg zárat szeretnénk cseréltetni, akkor is, ha ezt a főbérlő állítása szerint megtette?

Hogyan előzzük meg a zárcseréből adódó vitákat?

A legegyszerűbb megoldás, ha tisztázzuk a főbérlővel az ilyen jellegű szándékunkat, és ezt a szerződésbe is belefoglaljuk. A bérleti szerződés tartalma nincs kőbe vésve, így belekerülhet ilyen jellegű bekezdés is. Érdemes tisztázni, hogy kinek a feladata a fent említet zár vagy zárbetétcsere, és ki fogja állni ezeket a költségeket. Ha mi, bérlők ragaszkodunk a cseréhez, akkor ne lepődjünk meg, ha a költségeket is nekünk kell állni, ugyanis a tulajdonos nem kötelezhető semmire. A mi igényünk, így nagy rá az esély, hogy a mi költségünk is lesz.

Akkor se lepődjünk meg, ha a tulajdonos ragaszkodik egy bizonyos fajta zárhoz, ugyanis a lakásbiztosítások elvárják a védelemmel ellátott zárakat, amik pedig drágábbak lehetnek, mint a kínai, silányabb zárak. Persze kerülhet fel rosszabb zár is, mint amit a biztosító előír, de akkor nem fog fizetni egy esetleges betörés esetén, aminek viszont mi ihatjuk meg a levét, nem feltétlen a tulajdonos.