Erősödik a koronavírus járvány, ki merjük hívni a zárszerelőt, ha szükséges?

Egyre több híradás számol be arról, hogy a koronavírus delta variánsa egyre jobban terjed Magyarországon is. Még nem vezettek be komolyabb intézkedéseket, de az egészségügyi intézményekben, óvodákban, bölcsödékben kötelező a maszkhasználat, és egyre több helyen kérik el a védettségi igazolványunkat is. Elvileg mi nem kérhetünk el ilyet egy szerelőtől, de jelezhetjük, hogy olyan szerelőt szeretnénk, akinek van, tehát be van oltva. A kormány ígérete szerint teljes lezárásra nem kell készülni, de korlátozások azért lehetnek.

Érdekes kérdés, hogy ha gond van a zárral, akkor bátran ki merjük hívni a szerelőt a járvány idején is? Természetesen igen. A korlátozások alatt is lehetett szerelőt hívni, így valószínűleg ez most sem lesz másként, ugyanakkor arra azért mindenképp figyeljünk, hogy a saját és mások biztonsága érdekében a hatályban lévő egészségügyi szabályokat tartsuk be. De mi is vonatkozik ránk ilyen esetekben? A szerelőnek és nekünk is figyelnünk kell, de a járvány nem ok arra, hogy egy rossz zárat hagyjunk úgy, vagy ne cseréljük ki a zárbetétet, ha elveszítettük a kulcsunkat.

Mire figyeljünk, milyen egészségügyi szabályokat tartsunk be?

Bár elvileg mi magunk nem vagyunk jogosultak rá, hogy elkérjük a szerelő oltási igazolványát, ahogy ő sem kérheti a miénket, ha nagyon ragaszkodunk hozzá, akkor a szerviz felé jelezhetjük az ilyen jellegű igényünket. Abban azonban biztosa lehetünk, hogy a szerelő maszkban fog érkezni, és kérhet minket, hogy amíg ott tartózkodik, a munkafolyamatok alatt mi is tegyük fel a maszkunkat. Kötelezni nem kötelezhet egyelőre, de mindkét fél biztonsága érdekében érdemes erre figyelni, és használni a maszkot.

A kézfertőtlenítő sem kötelező, de érdemes használni a szerelő érkezése előtt, és a távozása után. Valószínű, hogy a szerelőnél lesz saját, amit használni is fog, de mi is felajánlhatjuk, hogy biztosítjuk ezt a számára. Ha ezeket az apróságokat betartjuk, akkor a járvány alatt is nyugodtan hívjunk szerelőt, és szereltessük meg a zárat, ha erre van épp szükség.