Így legyen az új hobbink a zárnyitás!

Sokan meglepődnek ezen, de a zárnyitás egy meglehetősen népszerű hobbi a magyarok körében is. No, nem arról van szó, hogy így bagatellizálnánk el a betöréseket, és viccesen hobbinak hívnánk, mert az nem az. Aki illegálisan megy be valahova, és elvesz valamit, az betörést, lopást követ el, amit a törvény letöltendő szabadságvesztéssel is büntethet. De itt most nem erről van szó. Vannak ugyanis olyanok, akinek azért tanulnak meg zárat kinyitni, hogy azt bűnözésre használják. Ráadásul ezek a módszerek ott nem is lennének hatékonyak.

A lényeg ugyanis nem a sebesség, hanem a nyitás, ami a hobbi zárnyitóknak egy kihívás. Az a fontos, hogy minél rafináltabb legyen egy zár, ők pedig még rafináltabb módon nyissák ki őket. Ez egy intellektuális kihívás, hiszen gondoljunk csak bele, hogy mennyire bonyolult szerkezet tud lenni egy zár, hány kallantyút, csapot kell ahhoz lenyomva, vagy épp felengedve tartanunk, hogy ki is nyíljon. A zárnyitók ezeket a fogásokat ismerik, és teszik próbára a tudásukat a legbonyolultabb zárakon a saját szórakoztatásukra.

Hogyan kezdjünk el tanulni, ha zárnyitás szeretnénk próbálkozni?

Ha már nem jelent számunkra kihívást az ördöglakat vagy a Rubik-kocka, akkor a zárnyitással is tehetünk egy próbát, hogy az agyunkat frissen tartsuk. Az első lépés természetesen az elméleti tudás megszerzése, hogy a zárak felépítése, működése a kisujjunkban legyen. Ha ez megvan, akkor kezdődhet csak a gyakorlás. Most ne arra gondoljunk, hogy hajtűvel nekiugrunk a lakatnak, mert nem ez lesz a feladat. A nyitáshoz speciális eszközök fognak kelleni, melyekről tájékozódni tudunk, hiszen számos weboldal foglalkozik a témával.

Az első lakat vagy zár, amin próbára tesszük magunkat, valami olyan legyen, ami régi és már attól kinyílik, ha rálehelünk. Az ilyen lakatokon és zárakon tudjuk az alapfogásokat elsajátítani. Ha már jól mennek az alapok, akkor jöhet egy kicsivel nehezebben nyitható zár, valami új, nem egy régi kacat. A gyakorlás fontos, és persze a fokozatosság is lényeges faktor. A kezdeti könnyű lakatokhoz mindig visszatérhetünk, ha elakadunk, hogy legyen sikerélményünk.