Leggyakoribb zárfeltörő módszerek, avagy hogyan dolgoznak a betörők?

A betörések száma nagyon magas Magyarországon. Ennek az egyik legfőbb oka, hogy még mindig nagyon sok olyan lakás van, ahol a zár rossz minőségű, olcsó, silány kínai zár, amit akár 5 másodperc alatt is fel lehet törni. Bár a biztosítók elvárják a lakásbiztosításokhoz, hogy minőségi, védelemmel ellátott zárak legyenek a bejárati ajtón, sokan erre a feltételre nem is figyelnek, illetve nem is tudnak róla. Emiatt pedig még mindig sok olyan eset van, amikor a silány zár feltörése mellett még azzal is szembesülni kell, hogy a biztosító nem fizet kártérítést.

A betörők eszköztára sok esetben semmilyen különleges eszközt nem rejt. A szerszámosládánkban is hasonló eszközöket találhatunk, mint amit a betörők táskájában találatunk. A feszítővas, a kalapács, a fogó és fúró szinte mindenkinél megtalálhatóak, és akár zárnyitásra is használni lehet őket. Persze van, aki rávágja, hogy igen, lehet, de a szomszédja észre fogja venni a zajt, vagy hogy idegen mászkál a lépcsőházban. Nos, manapság annyira nem ismerjük a szomszédainkat egy társasházban, hogy valójában nem fog feltűnni egy idegen a legtöbb esetben.

Hogyan védekezhetünk a betörők ellen?

A betörők ellen nem az a megoldás, hogy bízunk a szomszéd jóindulatában, és abban, hogyha zajt hall, akkor rögtök kirohan, megkeresi a zaj forrást, és már hívja is a rendőrséget. Ha idős szomszédról van szó, akkor pláne nem várhatjuk el, hogy ő intézkedjen, vagy meghallja a zajt. Amit tehetünk, hogy minőségi zárat választunk, olyat, amely védelemmel van ellátva a különböző betörési módszerek lenne. Számos ilyen zár létezik már, így van választék. Ha tehetjük, olyat válasszunk, ami többféle módszer ellen is védelmet nyújt.

Az ablak és ajtórács is jó megoldás, különösen akkor, ha nagy az átjárás a lépcsőházban, sok tulaj adja ki diákoknak a lakását albérletbe. Az ablakrács akkor jó megoldás, ha olyan ablakra kerül fel, ami földszinti, esetleg olyan helyen van, ami nem túl forgalmas. Vannak, akik az erélyüket is védik, mert a szomszéddal közös. Ilyen esetekben elég lehet redőnyt szereltetni, és ha nem vagyunk otthon, leengedni.