Miért törik bele a kulcs a zárba? Megelőzés 4 lépésben

Amikor a kulcs beletörik a zárba, sokan fogják a fejüket, és persze először a gondot próbálják megoldani, de később elkezdenek azon agyalni, hogyan is történhetett ez meg velük. Pedig biztosan voltak előjelei a dolognak, csak nem vették észre. Hogy megakadályozzuk ezt, mindössze oda kell figyelnünk a jelekre, és azonnal lépnünk kell. Jöjjön a megelőzés 4 lépése:

  1. Akadó zárat azonnal javítsuk

Az első jel, hogy a zárba törhet a kulcs, ha nyitáskor akad a zár. Ez persze nem minden esetben van így, de sokszor ez egy egyértelmű jelzés. Amit tehetünk, hogy azonnal megolajozzuk a zárat. Ehhez használhatunk zárolajt, WD-40 kenőanyagot vagy grafitport. Az étolaj, sertészsír, babaolaj, varrógépolaj vagy motorolaj erre nem használható, ezekkel ne is próbálkozzunk, mert csak nagyobb bajt okozunk.

  1. Sérült kulcsot azonnal cseréljük

A sérült kulcs is jó jelzés. Minden zárnyitás előtt érdemes egy pillantást vetni a kulcsra, és ha sérülést vagy törést látunk, esetleg deformálódást, akkor inkább ne tegyük a kulcsot a zárba. Ez gyakori, hiszen a kulcsok puhább anyagból készülnek, mint a zárak, így sérülékenyebbek is. A sérült kulcsot azonnal cseréljük ki, másoltassunk egy másikat, a sérült kulcsot pedig semmisítsük meg. Kukába dobni, nem javasolt.

  1. Beszorult kulcsot ne feszegessünk

Ha már megvan a baj, a kulcs a zárba szorult, akkor ne feszegessük, mert ha így teszünk nagyobb eséllyel törik el. Inkább hívjunk szerelőt, aki ki tudja szedni a kulcsot a zár megsértése nélkül is, és azt is meg tudja majd állapítani, hogy mi okozta a zár problémáját, vagyis hogy miért szorult be a kulcs a zárba. A gondot akár orvosolni is tudja rögtön, ami jóval kisebb költséggel jár, mintha a törött kulcsot szereltetnénk meg vele.

  1. Cseréjünk zárat

Ha gond van a zárral, akkor inkább cseréljük ki, ne várjuk meg, amíg a kulcs a zárba törik. A cserét inkább bízzuk szerelőre, mert egy rosszul beszerelt zárat könnyen kinyitnak a betörők, még akkor is, ha minőségi zárról van szó. A rossz zárak veszélyforrások, akár arról van szó, hogy beletörik a kulcs, akár arról, hogy feltörik őket.