Mit rejt a betörők eszköztára, avagy milyen módszerrel dolgoznak a betörők?

A filmekben számos betörést és betörőt láthattunk már, akik nagyon látványosan kis kézi szerszámokkal nyitottak zárat, dinamittal robbantottak bankot és sztetoszkóppal hallgatóztak, ahogy kinyitottak egy széfet. Ez a filmekben jól mutat, de a valóságban azonban sokkal kiábrándítóbb, hogyan is dolgoznak a betörők. A valóságban ugyanis a betörők nem hajtűvel, sztetoszkóppal és dinamittal járnak, sokkal inkább fogóval, kalapáccsal és feszítővassal. Ezen sokan meglepődnek, hiszen a felsorolt eszközök mindenkinek a szerszámos ládájában megtalálhatóak.

A leggyakoribb betöréses módszerek között az ajtó feszítővassal való felfeszítése és a fogóval történő zárroppantás nagyon előkelő helyen szerepelnek, de a kézi fúróval történő zárfeltúrás sem ritka. Persze sokan gondolják, hogy de hát ezek hangos eszközök, észre fogja venni egy szomszéd, különösen, ha társasházi lakásról van szó. Pedig a valóság az, hogy senkinek sem fog feltűnni, mert bárki zajonghat egy kicsit a fúróval vagy a kalapáccsal, egy tapasztalt betörőnek pedig csak pár másodperc kell ezekkel az eszközökkel, és már bent is van.

Hogyan védekezhetünk hatékonyan a betörések ellen?

Ahhoz, hogy megakadályozzuk a betörőket abban, hogy bejussanak hozzánk, egyetlen megoldás van, mégpedig az, hogy biztonságos zárat veszünk, és hozzá megfelelő ajtót. A jó ajtó és zár alapfeltétel annak, hogy nem is legyen csábító az otthonunk a betörőknek, ugyanis a statisztikák alapján a minőségi zárakat ritkábban törik fel. Ennek természetesen az az oka, hogy a fent felsorolt módszerek nem működnek a védelemmel ellátott zárak esetében. Sokkal több idő kinyitni őket, és sokkal nagyobb zajjal is jár.

Ezt pedig nem kockáztatják meg a betörők. A biztosítók is ilyen zárakat várnak el ahhoz, hogy betörés esetén fizessenek kártérítést. És ez nem véletlen. A biztosítók is szeretnek biztosra menni, és elvárják, hogy legalább minimális védelemről gondoskodjunk, ehhez pedig minőségi, védelemmel ellátott zárra van szükség.