Mit tehetünk, ha a főbérlő nem cserél zárat?

Általában a legtöbb albérlő ragaszkodik ahhoz, hogy mielőtt beköltözik az új albérletébe, a tulajdonos cserélje le a zárat, vagy legalább a zárbetétet, hogy az előző lakónak ne lehessen hozzá kulcsa. Nem gyakori, de megesik, hogy a régi lakó nem épp kedvesen távozik, és megtartja a régi kulcsait. Később aztán visszatér, a szándékai pedig ilyen esetekben nem épp barátiak. A biztosító pedig nem fizet, hiszen nem történt betörés, illetve igen, de nem bizonyítható, hogy illetéktelen személy követte el a behatolást, és nem biztosítási csalásról van szó.

Emiatt pedig érdemes mindig minden lakó után zárat vagy zárbetétet cserélni. Ezt viszont nem teszi meg minden tulaj. Ebben az esetben a bérlőnek nem marad más választása, mint maga elvégezni a feladatot, ezt viszont csak a tulaj engedélyével teheti meg. Erre érdemes figyelni, mert komoly vitát is generálhat egy ilyen eset.

Tisztázzuk, kinek a feladata a zárjavítás kérdése

Természetesen zárcserére nemcsak akkor lehet szükség, amikor beköltözünk, és aggódunk, hogy a régi lakó visszajön egy pótkulccsal. Bármikor történhet valami váratlan, beletörhet a kulcs a zárba, vagy akár el is lophatják a kulcsainkat, így zárcserére lehet szükség. Hogy a vitás kérdéseket elkerüljük, akkor is érdemes a zárcsere kérdésével foglalkozni a bérleti szerződés megkötésekor, ha a zárcserét a főbérlő már elintézet. Persze vannak olyan főbérlők, aki ezt a kérdést lazán kezelik, és csak szólni kell nekik, hogy a zárcsere megtörtént.

Ugyanakkor a zárcsere befolyásolja a biztosítást, már ha van lakásbiztosítás kötve az ingatlanra, így nem lesz mindegy, hogy milyen zár is kerül fel, emiatt pedig érdemes a zárcsere és zárjavítást kérdését tisztázni a főbérlővel. Ha más nem is kerül bele a szerződésbe, legalább annyit rögzítsünk, hogy zársérülés vagy kulcsvesztés esetén kinek a feladata a zárcsere, és milyen zárnak kell felkerülnie az ajtókra. Ezzel megúszhatjuk a vitatkozást és a felesleges költségeket is akár, ha az ilyen esetek a főbérlőt terhelik.