Pótkulcs: életmentő lehetőség vagy biztonsági kockázat?

A pótkulcs nagyon jól jöhet, ha éppen nincs nálunk a saját kulcsunk, és be szeretnénk jutni az otthonunkba. A kulcs sok okból lehet éppen máshol, és nem nálunk, ellophatják, elveszíthetjük, de mehetünk olyan helyre is, mondjuk bulizni vagy strandra, ahová nem akarjuk magunkkal vinni. Ilyen esetekben igazán jól jöhet, ha valahol van egy tartalék kulcs, ugyanakkor érdemes a kulcs helyét alaposan átgondolni, mert sokszor pont a pótkulcs miatt bukhatunk el egy kártérítést betörés esetén. Ha ugyanis a betörő a mi kulcsunkkal jut be, akkor a biztosító valószínűen nem fog fizetni, hiszen betörés nem történt, maximum lopás.

A pótkulcsot sokan teszik olyan helyre, ami könnyen hozzáférhető, de hamar meg is található. Ilyen a postaláda, a villanyóra, a lábtörlő vagy a kuka alja, de sokan tesznek meglazult térők alá is pótkulcsot. A mágneses kulcsrejtő doboz is nagyon gyakori, ám sajnos annyira elterjedt, hogy könnyen felismerhető, így ez sem épp a legbiztonságosabb megoldás. Érdemes azt is végiggondolni, hogy milyen környéken lakunk. Ha gyakori a betörés, akkor nem biztos, hogy érdemes a betörőknek kitenni egy kulcsot, hogy megtalálhassák.

Hol van a legnagyobb biztonságban a pótkulcs?

Az igazság az, hogy a pótkulcs esetében mindenképp kénytelenek vagyunk valamilyen kompromisszumot kötni. Ha könnyen elérhető helyre tesszük, akkor a biztonságról kell lemondanunk, ha biztonságos helyet találunk, akkor viszont a könnyű hozzáférhetőség fog csorbát szenvedni. A legbiztonságosabb ugyanis, ha egy megbízható szomszéd kap pórkulcsot, esetleg egy közelben lakó rokon, így illetéktelenek biztosan nem férnek hozzá a kulcsunkhoz, hogy bemenjenek vele a lakásunkba.

Ebben az esetben viszont van rá esély, hogy baj esetén nem fogjuk tudni könnyedén magunkhoz venni a kulcsot, hiszen a szomszéd vagy a rokon el is utazhat, mert nem az a dolga főállásban, hogy a mi kulcsunkat őrizze. Ugyanakkor mindenképp érdemes legalább egy kulcsot így letétbe helyezni, mert sosem tudhatjuk, mikor lesz rá szükség.