Számít, milyen zár kerül a szobák ajtajára?

A bejárati ajtók zárjával sokat foglalkozunk, hiszen a bejárati ajtó a lakás első védelmi vonala, nemcsak az számít, hogy jó legyen az ajtó, hanem az is, hogy a legjobb zár kerüljön fel, amit nem lehet olyan könnyen feltörni. A beltéri ajtók zárjait nem kell ennyire védeni, nem is szoktunk rájuk különösebben nagy figyelmet fordítani, pedig vannak esetek, amikor igen is számít, hogy milyen zár kerüljön fel. Ha új lakásba költözünk, a legtöbben lefogadják azokat a zárakat, amik eleve fent vannak, építkezésnél, meg sokszor az ajtóval együtt kapjuk a zárakat.

Ugyanakkor egy kicsit mégis érdemes elgondolkodni, hogy jó zár van-e fent az ajtón. Leginkább akkor merül fel ez a kérdés, ha valamilyen speciális igényünk van. A legtöbb esetben a hagyományos tollas kulccsal működő BB zárak is elengedőek, a legtöbb szoba ajtajára ilyen kerül, de a konyha és a nappali ajtaja is gyakorta ilyen zárat kap, már ha van egyáltalán ajtónk. Ugyanakkor bizonyos helyiségek esetén a BB zár nem lesz elengedő, és az is megeshet, hogy kamasz gyermekünk igényel egy zárhatóbb szobát.

Ahova a sima BB zár nem elegendő, avagy hova vegyünk PZ vagy WC zárat?

Azt mindenképp le kell szögezni, hogy a legtöbb esetben a BB zár is tökéletesen elegendő lehet, hiszen bezárkózni csak ritkán akarunk úgy egy lakásban, hogy más ne mehessen be az adott helyiségbe csak úgy. Ugyanakkor egyre többen dolgoznak otthon, és alakítanak ki dolgozószobát, ahol viszont olyan adatok, papírok is lehetnek, amik titkosak, vagy bizalmasak, így nem jó, ha mondjuk a gyerek ráfirkál, esetleg más meglátja. Ilyen esetekben a PZ zárak lesznek a megfelelő megoldás az ajtóra.

Az is megeshet, hogy a lakásban vagy házban van egy külön lakrésze idős szerettünknek, aki szeret különvonulni, bezárkózni, az ő ajtajára érdemes vészfunkciós zárat választani. A WC és a fürdő kérdése is érdekes, hiszen ide is sokan szeretnek kulcsra zárt ajtó mögött lenni. Ebben az esetben a WC zár lehet a jó megoldás, mert akár a gyermekünk is bezárkózhat, de be nem zárhatja magát, mert a WC zárak kívülről is nyithatóak.