Új lakás, új zár? Valóban szükséges ez?

Amikor új házat veszünk, mármint számunkra újat, akkor íratlan szabály, hogy zárat kell cserélni, ahogy megkaptuk a kulcsokat, illetve ahogy átvettük az ingatlant. De valóban szükség is van erre? Sokan ezen csak legyintenek, hogy minek, a régi lakó minek térne vissza? Az összes kulcs úgyis nálunk van, nemde? Nos, nem biztos, hogy erre a kérdésre igen a válasz. Tény, hogy az adásvételi szerződésbe belekerül, hogy az eladó köteles az összes kulcsot átadni, ezt általában darabszámra meg is adják, hogy mennyi kulcsról is van szó, ugyanakkor nem lehetünk benne biztosak, hogy valóban megkaptuk az összes kulcsot.

Hiába az átadás-átvételi szerződés, ahol a kulcsok számát is rögzítjük, ha az eladó, vagy a családjából valaki másolt kulcsot, mielőtt megvált volna tőle, sosem tudjuk meg, csak akkor, ha bejön a kulcsával hozzánk, és elvisz valamit, de még ekkor sem lehetünk benne teljesen biztosak. Akad olyan eladó is, akik csak azért tart meg kulcsot, mert még pár holmija ott van, így azért térne csak vissza, ám ezt csak úgy nem teheti meg, még akkor sem, ha tart magánál egy tartalék kulcsot. Az ilyen konfliktusokat jobb elkerülni, és lecserélni a zárat, vagy legalább a zárbetétet.

Új építésű ház esetén minek zárat cserélni?

Az új építésű ház kérdése még ennél is vitatottabb. Minek új kulcs, ha a ház új, és előttünk senkinek sem volt hozzá kulcsa? De ez valóban így is van? Amikor az ajtó megérkezik, és beszerelésre kerül, akkor a tulaj kap kulcsot, de a kivitelező vagy a munkavezető is, hiszen ők csak így tudnak bejutni a készülő házba, az pedig nem lehet tárva nyitva, hiszen szerszámok, gépek és alapanyagok vannak bent. Kulcs tehát van olyannál is, aki nem családtag. Persze ezek a kulcsok átadások visszakerülnek a tulajdonoshoz, de sosem tudhatjuk, hogy másoltak-e belőlük vagy sem.

Ha másolatvédett a kulcs, akkor nincs gond, de ha nem akkor legalább egy zárbetétcserét érdemes megcsináltatni, hogy biztosra mehessünk, illetéktelenek csak úgy nem nyitogatják az ajtónkat.