Zárkarbantartási tippek trükkök

A zárakat alapvetően nem szükséges különösebben karbantartani. Elvileg ugyanis belül gyárilag biztosítva van a megfelelő kenés, és ha minden úgy működik, ahogyan kell, nem érdemes pluszba olajozni, piszkálni, mert ezzel akár kárt is tehetünk, az amúgy jól működő zárban. Amíg nincs gond, ne piszkáljuk a zárakat, mert igazából felesleges. Ugyanakkor, ha valami rendelleneset tapasztalunk, mindenképp foglalkozzunk a kérdéssel, ne halogassuk csak azért, mert tartunk attól, hogy drága lesz a zárcsere.

A zárak olajozása akkor lehet időszerű, ha a zár úgymond kiszárad, tehát a gyári kenés megszűnik benne. Ilyenkor akadhat egy zár, ami viszont akár ahhoz is vezethet, hogy a kulcsot beletörjük, azért ezt mindenképp érdemes elkerülni. Az olajozáshoz WD-40-t is használhatunk, de létezik külön zárolaj is, ami ilyenkor bevethető. A boltok polcain számos kenőanyagot megtalálhatunk, a zárba viszont csak olyat kenjünk, amire rá van írva, hogy záraknál is használatos. Ellenkező esetben nagy bajt is okozhatunk.

Amit soha ne tegyünk, ha zárat olajozunk

Vannak olyan kenőanyagok, amik bár más esetben működnek, de zár esetén nem ajánlatosak. Attól, hogy valamit olajnak hívnak, még nem lesz jó automatikusan mindenhova. Ezért például motorolajjal ne próbálkozzunk, de a varrógépolaj és a babaolaj sem jó megoldás. Ezen persze most sokan mosolyognak, hogy kinek jutna ilyen eszébe, pedig vannak erre bővel példák. A leggyakoribb zár olajozási rém történeket mindig ott kezdődnek, hogy valaki a konyhából próbálta megoldani az akadó zár problémáját.

Ez a legrosszabb, amit tehetünk. Az étolaj, az olíva olaj, a margarin és a zsír mind olyan kenőanyagok, amiket csak az ételbe használjunk, a zárakba soha. Jó esetben csak nem szűnik meg a baj, de rosszabb esetben még akár azt is kockáztathatjuk, hogy a zár teljesen tönkre megy. A zsír ugyanis hajlamos megülni a zárban, majd zöldes massza formájában távozni, ami a zárat végeleges tönkreteheti. A WD-40 ilyenkor is bevethető, hátha menteni lehet a helyzetet.