Zárnyitás a filmekben és a valóságban

A filmekben számos módon lehet zárat kinyitni, feltörni, és szinte mindenki vágyott már rá, hogy kipróbálhassa ezeket a módszereket. Akik merészebbek, a testi erőt igénylő módszereket választanák, a rendőrfilmek szerelmesei az ajtó berúgását, megint másik a hajtűs vagy a bankkártyás zárnyitási módszert próbálnák ki szívesen. Érdekes kérdés persze, hogy ezek valóban működnek-e a valóságban, vagy csak a filmen mutatnak jól, de valóság alapjuk nincs? Nos, a módszerek működhetnek, de nem minden esetben, és nem mindig ezek a legcélravezetőbbek.

Az ajtó vállal bedöntése például meglehetősen veszélyes vállalkozás, mert ha sikerül, akkor sérül az ajtó, tehát új kell, ha pedig nem, akkor a vállunk sérül, ebből pedig nem tudunk újat venni. Egy ficam vagy egy törés meglehetősen fájdalmas, a gyógyulási folyamat is hosszú, így nem éri meg kipróbálni ezt a trükköt. Az ajtó berúgásával is hasonló a helyzet, ráadásul a filmekben az ajtók valójában nincsenek is zárva, így persze, hogy egy rúgással kinyílnak. A hajtű működhet, de leginkább lakatokkal érdemes megpróbálni, vagy egyszerűbb BB zárakkal, mert a bonyolultabb zárak egy drótdarabtól nem fognak kinyílni.

Mikor és hol működik a bankkártyás zárnyitási módszer?

A bankkártyás módszer már érdekesebb. Ez a módszer tényleg működik, de megvan az a típus és élethelyzet, amikor be lehet vetni. A bankkártyás nyitás ugyanis csak akkor működik, ha az ajtó alapvetően nyitva van, csak mondjuk gombos a kilincs, és kívülről csak kulccsal lehet kinyitni. Ha bevágja mögöttünk az ajtót a huzat, és kiszorulunk a lakásból, ez a módszer jó lehetőség lehet, hogy visszajussunk. Ha azonban az ajtó zárva van, akkor napestig próbálkozhatunk, nem fog kinyílni, ráadásul még a bankkártyánk is tönkre megy.

Ha mindenképp ki akarjuk próbálni ezt a módszert, akkor vagy egy régi kártyát használjunk, amit már nem használunk sehol, vagy egy műanyag darabot, mert a mágnes csík megsérülhet, ennek pedig az lesz a következménye, hogy a kártya tönkre megy, és újat kell majd igényelünk.